Kirsten

Ta-dah and free crochet pattern: Summer mandala’s

Yes, yes, I know they were supposed to be balcony mandala’s. But it was grey and gloomy and not the kind of weather in which you’d like to stand on a couple of steps 20m above the ground! Plus, they would probably be droopy soon too. So I gave them a nice indoor spot!

Ja, ik weet dat het balkon-hangers waren. Maar helaas is het alleen maar grijs en nat geweest in de afgelopen weken en dan blijven ze natuurlijk niet lang mooi. Dus ik heb ze een leuk plekje binnen gegeven!

Aren’t they sweet? I’ve strung them up with translucent wires and you barely notice it. They seem to be floating!

Zijn ze niet gaaf? Ik heb ze opgehangen met visdraad en je ziet het nauwelijks. Ze lijken wel te zweven!

When I put them in front of the window they create this cool effects, just like they’re stuck on the window! Unfortunately this picture shows how grey it has been in the past week….

Voor het raam geven ze een heel cool effect! Het lijkt net of er stickers op het raam zitten… Helaas geeft deze foto wel aan hoe lekker grijs het de afgelopen tijd was.

But now on to the important part: How do you make your own? Well it’s easy, and I will show you! For the english instructions, click here.

Maar nu het belangrijkste: hoe maak je ze zelf? Nou, het is gelukkig heel makkelijk en ik zal het uitleggen.

Het enige wat je nodig hebt is:

 • garen. Ik heb Cotton 8 van Scheepjes gebruikt, omdat het in veel kleuren verkrijgbaar is. Daarnaast is katoen een duurzame draad en blijft het wat langer mooi als deze mandala’s buiten hangen! Ik heb de kleuren 663, 665, 723, 724 en 725 gebruikt.
 • Doorzichtig draad (of gekleurde linten, dat zou vast ook heel gaaf zijn!)
 • Behanglijm
 • houten bord met aluminiumfolie

Patronen

Voor dit project heb ik bestaande doily patronen gebruikt (mens, ken uzelf. Ik weet dat mijn doily/mandala ontwikkel-skills onder de maat zijn). Ik heb verschillende patronen gebruikt die ik op Pinterest heb gevonden:

 • Deze met 724 (petrol),
 • Deze met 725 (zeeblauw) ,
 • Deze twee keer met 665 (licht blauwgroen, een kleine versie waarbij de laatste twee rijen weggelaten zijn en een picot is toegevoegd in de boogjes van de laatste rij) en met 723 (Smaragd, compleet patroontje)
 • Deze, met 663 (mint)

Als je klaar bent met de patroontjes, block ze dan wel in vorm. het helpt echt en ook al worden ze weer wat uitgerekt als je met de lijm eroverheen gaat, het helpt echt om de eindvorm te bepalen.

Daarna kan je de behanglijm klaarmaken volgens de instructies op het pakje. Je hebt niet zoveel nodig: ik heb het met 20 gram poeder klaargemaakt en had uiteindelijk 90% van het mengsel over. Om te voorkomen dat alle mandala’s straks vastgelijmd zitten heb ik de mandala’s op een houten plaat met aluminiumfolie eromheen gelegd. Als je lijm klaar is, dep het dan op de mandala’s met zo’n schuimkwast (of een gewone kwast, als je die niet hebt). Zorg dat ze in en in doorweekt zijn met lijm, maar laat er geen witte blobjes lijm in zitten want die ga je later terugzien. Ik heb deze weggehaald door met de kwast over de mandala heen te ‘sponzen’. Zorg dat je mandala’s weer in vorm (en plat) liggen en laat ze met rust.

En laat ze dan ook echt met rust! Als het pakje zegt dat ze 24 uur moeten drogen, maak daar maar 48 van. Het duurt best lang voordat ze helemaal droog zijn. Ze zijn nat en slap tot 95% van de droogtijd. Dan worden ze opeens stevig en hard!

Ja en dan is het einde in zicht. Je hoeft alleen nog maar een lintje aan de uiteindes te knopen en ze op te hangen op een plek waar je kan genieten van al je harde werk!

The post Ta-dah and free crochet pattern: Summer mandala’s appeared first on HaakMaarRaak.

 • Love
 • Save
  19 loves 21 saves
  Add a blog to Bloglovin’
  Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
  We're working on your request. This will take just a minute...