Filmrecension: Roma – ett mästerverk in i minsta detalj

Roma
Betyg 5
Visas på Netflix från 14 december 2018
Regi Alfonso Cuarón

En film som är vacker, stark, unik och välgjord in i minsta detalj. Ett magiskt drama, en tragedi men också hjärtevarm, berörande och ibland komisk och absurd. Den handlar om livet som det är, om människor som vi är och hur vi försöker överleva även när samhället står i brand.

Vi får följa hembiträdet Cleo som jobbar hos en familj med fyra barn i Mexico City under 1970-talet. Cleos och familjens liv utspelar sig mot bakgrund av 1970-talets politiska kaos i Mexico.

Adele, familjens andra hembiträde, tar med Cleo på en dubbel-dejt då Adeles pojkvän har med en kompis, Fermin. Cleo och Fermin blir intresserade av varandra och en liten romans uppstår och de hamnar i säng tillsammans. Det är inte lätt för en lågavlönad, ensamstående mamma i ett land som Mexico men hennes arbetsgivare är ovanligt mänsklig och Cleo får jobba kvar. Det är en av dessa många överraskade händelser i filmen. En av filmens många styrkor är att inget är förutsägbart. Vi överraskas om och om igen av berättelsen.

Roma är också en hyllning till kvinnokraft. Cleos arbetsgivare, Sofia, blir övergiven av sin man som lämnar henne för en yngre kvinna. Denna Sofia har en spännande attityd till hur hon hanterar situationen trots att samhället står i brand och det är ett patriarkaliskt samhällsssystem.

Regissören Alfonso Cuarón tar upp mycket från sin egen uppväxt i filmen och det gör den att den sticker ut och känns så äkta, så genuin, så mänsklig. Den berättar om några vanliga människor som bor tillsammans och försöker överleva i ett samhälle som är nästan i kaos. Den säger en hel del om hur det är att bo och leva i många av de länder och städer som härjas av strider och bomber i dagens värld.

Filmen är i svartvitt och det är fantastiska bilder, ovanliga bildvinklar som tillför extra nivåer i vad som berättas. Cuarón är en mästare på att kunna kombinera täta närbilder med miljöer i vidvinkel. Fotot är i absolut yttersta världsklass.

Roma är ett mästerverk till film i alla detaljer. Fotot, klippningen, ljuden, dramat, skådespelarna …

Roma hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig där den fick stor uppmärksamhet och har sedan dess överösts av beröm från kritiker.

Regissören Alfonso Cuarón vann två Oscar 2014 för filmen Gravity, en för bästa klippning och en för bästa regi. Roma hade några visningar på biograf i Sverige och i andra länder men visas därutöver på Netflix. Jag vet inte om de få visningarna på biografer räcker för att filmen ska få vara med i Oscars-racet. Den är utan tvekan värd flera nomineringar och priser.

Kortfakta om regissören:
Alfonso Cuarón Orozco, född 28 november 1961 i Mexico City, är en mexikansk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och filmredigerare. Han är mest känd för att ha regisserat filmerna: Din morsa också! (2001), Children of Men (2006) och Gravity (2013).

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...