Robin

Att åka kollektivt i Paris



Att åka kollektivt i en stad man inte kan så väl kan vara både läskigt och praktiskt. Det är ett snabbt sätt att ta sig från en plats till en annan, men det är också krångligt att förstå hur systemet fungerar, var man köper biljetter och etikett. Jag har åkt tunnelbana, buss och tåg i Paris många gånger och gått på ett gäng nitar och hört historier från kompisar som gjort andra misstag, så jag tänkte att en enkel guide till hur det funkar i Paris kunde vara på sin plats!
Allmänt Fråga efter en "plan metro" i infodisken på vilken metrostation som helst (de flesta har en infodisk vid spärrarna) så får du en smart liten karta med alla metrolinjer, och även en busskarta. Mycket smart att ha i fickan!
Biljetter Det enklaste sättet att betala för sig i Paris kollektivtrafik är att köpa en "carnet de dix", alltså ett häfte med tio biljetter. Det kostar ungefär €15 och då får du tio lösa biljetter till ett lite lägre pris än om du köpt varje biljett för sig (och slipper stå i kö nio gånger till). De kan köpas i maskinerna som finns på alla stationer, eller i informationsdisken som finns på vissa stationer. Det finns även pass dör 1-5 dagar, med obegränsat åkande, vilket är bra om du vill röra dig runt mycket i staden nder några få dagar. Du måste åka 4-5 resor per dag om det ska vara värt pengarna, men det ingår också lite rabatter på en del sevärdheter och muséer. Läs mer här. Nuförtiden tar både maskiner och infocenter kort.
Metron Metron är superlätt att hitta i, men ofta krävs flera byten. De går smidigt och snabbt, eftersom tågen går tätt och nästan alltid i tid, men det är ibland mycket trappor mellan perrongerna och om du eller någon i sällskapet har svårt att gå/ta sig fram så är det ett ganska dåligt alternativ. Då är faktiskt bussarna bättre. En metrobiljett räcker en resa, oavsett antal byten. Behåll biljetten tills du gått ut genom spärrarna, om du blir ertappad utan biljett krävs du på pengar på stående fot!
Bussar Bussarna är trevliga att åka och oftast mindre trånga än metron, särskilt i rusningstid. De är också väldigt bra på att komplettera metron - om du behöver göra tre byten för att komma dit du vill med metron, är oddsen att det finns en buss som går raka vägen. Dessutom bra sightseeing! Att gå ner under marken och komma upp någon helt annanstans kan göra det knepigt att få grepp om hur stan hänger ihop, då är det fint att åka ovan mark och se sig om. Karta för bussar finns här. En vanlig metrobiljett räcker en bussresa, byter du buss måste du ta en ny biljett.
RER-tågen RER-tågen är regionala tåg (Réseau express regional), och för många besökare är linje B det första de möter när de åker från Charles de Gaulle. Vill du besöka Versailles, se Zlatan spela på Stade de France, outlet-shoppa på Vallée Village eller åka till Fontainebleau för att kolla in slottet, parken och den fina lilla byn, så är det RER-tåget som gäller. Här gäller inte vanliga metrobiljetter, utan en specifik biljett för resan måste köpas i en automat. Du anger var du ska någonstans och betalar i enlighet med hur långt du ska. Biljetten gäller från den station där du köpt den.
Åka på natten Metron börjar gå vid femtiden på morgonen och sista tåget går vid kring ett på natten - det gäller även helger. Mellan ett och fem är det svårt att få tag i taxi. Det finns nattbussar också, Noctilien. Kartor för dem hittar du här.
Stölder och annat tråkigt Jag har tyvärr flera vänner och bekanta som blivit bestulna på mobiltelefoner på på metron - till och med fått den ryckt ur handen av någon som slunkit ut precis som dörrarna stängs. Håll i dina saker. Stäng väskan, ha inte värdesaker i fickorna, ta inte fram mobilen i onödan och greppa den ordentligt.
Men mest av allt, njut! Det är billigt och enkelt att upptäcka hela Paris så hoppa på metron och utforska!
  • Love
  • Save
    1 save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...