Det beste og verste fra tegneserieåret 2012 – del 2

Her er del 2 i kåringen over det beste og verste fra tegneserieåret 2012. Kriteriene er som før:

  • Tegneserien må enten ha blitt publisert eller samlet mellom to permer i løpet av 2012.
  • Hendelser må ha utspilt seg i 2012.

Bilder av tegneseriecover er lånt fra Goodreads. Når dere trykker på dem kan dere lese mer om tegneserien.

Jeg måtte dele opp denne kåringen, siden var så mange kategorier vi skulle igjennom. Sjekk ut del 1 her

Årets fangirl

Denne lekre rypa ble sett på New York Comic Con. Jeg er imponert over hvor tøff og selvsikker denne personen er. RESPEKT! link via Albotas

Årets hater

Tegneserieskaper Alan Moore

Det er jo ingen tvil om at hr. Moore vinner denne kategorien. Han har vunnet den de siste 20 årene og han kommer til å vinne den til den dagen han dør. Alan Moore er en menneskehatende, hårete jævel som hater alt og alle. Mest av alt hater han filmatiseringer av sine egne verker. Han har uttalt at film er unødvendig og bortkastet. Som regel hører du ikke noe fra han på en god stund, før han kommer med noen hatefulle kommentarer og hele internett eksploderer.

I år har det vært mye hat. Alan Moore likte ikke Before Watchmen ( prequelen til hans kjente tegneserie Watchmen). Han har hatt mange meninger om at DC comics bestemte seg for å lage denne serien mot hans vilje: ”I don’t think that DC are interested in comics anymore.” Han er heller ikke nådig mot eventuelle lesere av Before Watchmen ” If people do want to go out and buy these Watchmen prequels, they would be doing me an enormous favour if they would just stop buying my other books. “ via sfx

“You get to play with your favorite toys from the DC or Marvel toy box. Yeah, I don’t want to do that anymore. Those toys were pried out of the fingers of dead men, and were pried from their families and their children. That’s just wrong.” Alan Moore liker ikke mainstream. Jeg kjenner at jeg begynner å bli litt lei. Jeg hadde nok brydd meg litt mer om hatet hans om han fortsatt laget bra tegneserier, men det gjør han ikke. Nå er han bare en middelaldrene, hårete og sint mann.

Årets zombie tegneserie

Rebel Blood

Skrevet av: Alex Link
Illustrert av: Riley Rossmo
Utgitt av: Image Comics

Blodtørstige skapninger som står mellom deg og din familie. Du vet ikke om du har styrke nok for å klarer å redde dem i tide, men du er i ferd med å finne det ut. Det spiller ikke lenger noen rolle hvem du pleide å være. I dag er du lunsj!

Jeg er egentlig ganske lei zombie hypen, men denne tegneseien klarer å få til noe nytt. Rebel Blood starter som de fleste andre zombie tegneserier, men tro meg, du kommer til å få deg et par overraskelser underveis. I Reble Blood blir mennesker og dyr forandret til blodtørstige monster og kampen for å overlever har startet.

Illustrasjonene er en klasse for seg og det beste med hele tegneserien. De er både fantastiske og forstyrrende på samme tid. Se et eksempel her

Årets oppfølger

Blacksad: A Silent Hell

Av: Juan Díaz Canales
Utgitt av: Dark Horse

Dette er en detektiv noir historie satt til 1950-tallets New Orleans. Detektiven John Blacksad er tilbake og denne gangen må han finne en forsvunnet pianist. Det tar ikke lang tid før han vikler seg inn i et nett av jazz, narkotika og voodoo.

Endelig kom oppfølgeren til Blacksad! Denne har jeg ventet på lenge. Oppfølgeren er ikke like bra som originalen, det ville nok vært umulig, men Silent Hell er fortsatt kjempe bra og jeg ble ikke skuffet.

Den første boken om Blacksad inneholdt 3 historier, mens Blacksad: A Silent Hell inneholder kun en historie. Det er derfor en kortere tegneserie og dette gjør noen av karakterene litt overfladiske.

Illustrasjonene i Blacksad: A Silent Hell er detaljrik, feilfri og fantastiske.

Jeg leste den engelske oversettelsen.

Årets historie om farskap


The Underwater Welder

Av: Jeff Lemire
Utgitt av: Top Shelf

Jack Joseph jobber som en undersjøisk sveiser på en oljeplattform utenfor Nova Scotia. Han har en god jobb, kone og en baby på vei. Han er vant til presset fra det dype mørke havet, men ingenting kan forberede han på det presset han føler over snart å bli far. Han dykker dypere og dypere, og trekker seg lenger og lenger bort fra sin unge kone og deres ufødte sønn.

Jack egen far forsvant sporløst etter et dykk for 20 år siden og Jack drømmer ofte om denne forsvinningen. I det siste begynner drømmene hans å virket så ekte og under havet både ser og hører han ting.

Jeff Lemire imponerende tegneserier karriere har virkelig tatt av de siste par årene “Sweet Tooth” for Vertigo, ”The Nobody”, “Essex County Trilogy”og ”Animal Man “. Med The Underwater Welder gjør han det igjen. De overnaturlige og surrealistiske opplevelsene Jack har under bølgene legger til rette for en kompleks historie og du får liten ubehagelig følelse etter hvert som historien utvikler seg. De svart og hvite tegningene er røffe og gir historien nesten et spøkelsesaklig preg

Jeff Lemire fanger den subtile humøret og ensomme følelsen til en liten kanadisk sjøfartsby perfekt.

Årets butikkansatt

Not My Bag

Skrevet og illustrert av: Sina Grace
Utgitt av: Image Comics

En ung mann må jobbe som selger på et kjøpesenter for å klare å betale regningene sine. Denne tegneserien viser både på godt og vondt hvordan det er å jobbe i en butikk. Klarer kunstneren å beholde sjelen sin samtidig som han må takle konkurransepress, svik, og high fashion?

Grace utforsker varehuset på en humoristisk måte gjennom tanker og tegninger. Forlaget oppsummerer boka som en blanding av Black Swan, Blankets, og The Devil Wears Prada. Det syns jeg er en treffende. Dette er en artig liten gotisk tegneserie som anbefales.

Årets best kledde

Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge

Skrevet av: Øyvind Holen
Utgitt av: Vigmostad & Bjørke

Visste du at det moderne Norges egentlige røtter er å finne i Andeby? Og at også mange av verdiene Norge er tuftet på, stammer fra Donalds univers? Med skråsikre spissformuleringer og munter, bløtkokt analyse ser Øyvind Holen på hvordan Donald Duck & Co har preget utviklingen av Norge fram til i dag, hvor nasjonens samhold står i fare på grunn av synkende opplagstall. Carl Barks’ mest populære historier om den folkekjære anda spiller en viktig rolle i den åndelige og kulturelle marshallhjelpen fra oversjøs. For den er beviselig – eller? Og kan det være at det i disse historiene finnes et felles verdigrunnlag å bygge landet vårt videre på? I Donald-landet intervjues også donaldistene Fred. Olsen, Thomas Hylland Eriksen, John Christian Elden, Finn-Erik Vinje, Øystein Sørensen, Kristin Clemet, Gert Nygårdshaug, samt sjefdonaldisten Jon Gisle.

Dette er den førte og eneste norske utgivelsen på min kåring i år. Det har blitt utgitt en del norske titter i 2012 , med de har for det meste vært ok og mange har vært ganske bra, men bare ikke bra nok. Heldigvis er det en bok som skiller seg ut nemlig Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge

Dette er en flott bok for alle som har vokst opp med Donald. Den anbefales på det sterkeste. Dette er beviset folkens : Matrosdress går aldri av moten!

Årets endelig tilbake i trykk tegneserie

Message to Adolf, Part 1

Av: Osamu Tezuka
Utgitt av: Vertica
Året er 1939 og handlingen er satt til nazi-Tyskland. Dette er historien om tre menn: Jøden Adolf Kamil som vokste opp i Kobe, Japan og var sønn av en baker, Adolf Kaufmann, eneste barn av en tysk konsul stasjonert ved en havneby med hans japanske kone, og Adolf Hitler

Osamu Tezuka er en legende og dette er min absolutt favoritt manga (japansk tegneserie) . Den ble originalt utgitt mellom 1983-85 i fem deler, under navnet (den engelske oversettelsen vel og merke )

  • Adolf: A Tale of the Twentieth Century
  • Adolf: An Exile in Japan
  • Adolf: The Half-Aryan
  • Adolf: Days of Infamy
  • Adolf: 1945 and All That Remains

Adolf har vært ute av trykk lenge, men nå er mangaen endelig tilbake. Nå har hele historien blitt delt opp i to deler og fått navnet Message to Adolf, (part 2, kom ut for et par dager siden).

Dette er en forseggjort og utrolig spennende tegneserie for voksne.

Årets forlag

Archaia

Archaia har gjort mye på kort tid. Dette er et forlag som spesialiserer seg på spenning, fantasy, horror, pulp noir, science fiction og det surrealistiske. De har nesten uten unntak vakre og gjennomførte illustrasjoner. Gang på gang revolusjonerer de hva tegneserier kan være. Trykk på linkene for å se noen smakebitter på tegneserier de har gitt ut: Iron: or the War After, Rust, Cursed Pirate Girl eller sjekk ut her for en liste med alle smakebittene fra Archaia som er tilgjengelig

Les mer om Archaia her

Årets beste tegneserie

My Little Pony Friendship Is Magic # 1

Skrevet av: Katie Cook
Illustrert av : Andy Price
Utgitt av: IDW

Vi møter en fiende fra sesong to av tv serien og det ser virkelig mørk ut for ponni vennene våre. Vil de klare å redde dagen?

I November skrev jeg dette her på bloggen : “My Little Pony: Friendship is Magic er den beste og mest gjennomførte tegneserien jeg har lest på lenge.” Jeg står fortsatt ved det. Jeg syns fortsatt at dette er den beste tegneserien som har kommet ut i år !!

Det er ikke noe nytt å lage en tegneserie basert på en animasjonsserie. Som regel blir det brukt noen slappe stilbilder og ett plott som er noenlunde det samme som serien. Det er ofte platt og siden det er siktet inn på barn blir kvaliteten dårligere. Kjipt, men sånn er det. Dette ville derimot ikke fungert med My Little Pony. Hvorfor? Jo, for de aller fleste som liker denne serien er eldre gutter og jenter som forventer litt kvalitet på tingene de kjøper. Her har de klart å holde på den psykedeliske tegnestilen og humoren fra tv serien. Tegningene er ekstremt detaljerte og stappfull av personlighet. Fargeleggingen er også helt fantastisk.

Jeg vil så gjerne at folk skal forstå at dette faktisk er en veldig godt gjennomført tegneserier, ikke bare begynne å flire av tanken på at rosa ponnier kan være underholdende lesestoff.

Dere kan lese hele anmeldelsen min og se bilder fra tegneserien her

………..Helt til slutt…

Det er et part titter fra 2012 som fortjener litt ekstra oppmerksomhet , både på godt og vondt. Disse kan oppsummeres med et par setninger:

  • Årets største skuffelse : The New Deadwardians ( første nummer var dårlig)
  • Årets plutselige poppis: Hawkeye ( Hvem kan med hånden på hjerte si at de brydde seg om han før han brått dukket opp i Avengers filmen?)
  • Årets “ble kastet ut fra militæret fordi jeg er åpent lesbisk” : Batwoman ( en god tegneserie med flotte illustrasjoner)
  • Årets verste cover: Hellblazer new edition. ( serien innholdet er det samme, men forsidene er helt krisedårlige)
  • Årets vakreste steampunkeventyr : Rust vol 2
  • Årets keep going strong serie: Hellboy ( Jeg elsker han)
  • Årets verste artwork: Werewolves of the Heartland ( det virker som om illustratøren ikke har brydd seg eller at han kun har fått to dager på seg)

Takk for at dere tok dere tid til sjekke ut denne kåringen. Hva er dere beste beste og verste minner fra tegneserieåret 2012.?

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...